Prachtige litho van Clara de Jong

Nader overeen te komen

Een mooie litho van Clara de Jong (1928-2005). (Clara de Jong, Nederlands aquarelliste, schilder, tekenares)
De litho meet 46x62 cm, en heeft een scheurtje aan de rechterkant van circa 4 cm. Ophalen in Katwijk of verzending in een koker via postnl.

Clara (Visser-)de Jong was een ge├źngageerd kunstenaar. Zowel in haar werk als in het dagelijks leven kwam zij op voor de positie van de vrouw en onderdrukten in de wereld. Deze houding werkte ook door in haar schilderijen en aquarellen die zij een maatschappelijke betekenis meegaf, zoals de portretten van kinderen en sociaal zwakkeren die zij in Vlaanderen schilderde. Het is de gelijktijdigheid die me verbaast en verontrust; terwijl mijn kind aan het spelen was in de tuin werden dorpen in Vietnam met napalm bestookt.

Toen Clara de Jong (1928-2005) en Jet Schregardus (1935-2006) in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen met hun schildersloopbaan was dat een weinig gunstige periode. Gehuwde vrouwen werden door de overheid nog niet gezien als professioneel kunstenaar en kwamen dus ook niet in aanmerking voor enige ondersteuning in de vorm van opdrachten of subsidies. Met name Clara de Jong was zeer ge├źngageerd en zette zich jarenlang in op politiek niveau om discriminerende bepalingen uit overheids-regelingen te halen. Deze houding werkte ook door in haar werk, dat zij een duidelijke, vaak maatschappelijke, betekenis wilde geven.

Meer info over Clara de Jong is te vinden bij de RKD.

AUB bieden naar waarde. Kijk ook eens bij mijn andere advertenties.
Klacht indienen
Foto's
Kenmerken
Adverteerder
  • Kunstenmeer
  • Katwijk Zh

Actief sinds 15 jaar

Bekijk alle advertenties