< terug naar overzicht

Cassina Red and Blue Stoel

Nader overeen te komen

Cassina Red and Blue Stoel

De Cassina Red and Blue Stoel is een ontwerp uit 1918 van niemand minder dan Gerrit Rietveld . De rood-blauwe stoel, ook wel de Rietveldstoel genoemd, wordt niet voor niets het icoon genoemd van De Stijl. Wel typisch, want toen Rietveld de – toen nog naturel houten - stoel ontwierp was hij nog niet eens aangesloten bij de kunstbeweging die was ontstaan vanuit het tijdschrift ‘De Stijl’. Rietveld voegde in 1923 de befaamde kleuren toe aan het innovatieve ontwerp waarnaar het tijdschrift de stoel publiceerde met de ondertitel ‘Abstracte reële beeldhouwkunst’.

Maar wat maakte de stoel anders dan alle andere? Allereerst heeft de stoel een basis van 13 beukenhouten latten, allen met een vierkant profiel die door een onzichtbare verbinding, een unieke, onafhankelijke indruk maken. De rugleuning en zitting zijn ook twee losse onderdelen waartussen bewust ruimte is vrijgelaten. Hierdoor ontstond een totaal vernieuwend ruimtelijk en grafisch effect. Verder dacht hij goed na over de maakbaarheid. Machinaal produceren van meubilair zat in de lift, waardoor Rietveld graag een stoel wilde ontwerpen die makkelijk te maken zou zijn met een zaagmachine. Sinds 1971 wordt het design dan ook machinaal geproduceerd door Italiaans meubelmaker Cassina. Met de Rietveldstoel van Cassina haalt u een van de grootste iconen aller tijden in huis. Een echte klassieker die nog steeds enorm bepalend is voor hedendaags design.

De stoel heeft een originele blauwe zitting, gecombineerd met een rode rugleuning. De 13 latten hebben allen een zwarte afwerking, met gele uiteindes. Het design heeft een hoogte van 88 centimeter, een diepte van 83 centimeter en een breedte van 65.5 centimeter. De zithoogte bedraagt, op het hoogste punt 33 centimeter.

De Red and Blue Stoel behoort tot de spraakmakende collectie van Cassina . Het Italiaanse label is de trotse, bijna jaloersmakende eigenaar van de rechten van Rietveld's designs. Niet alleen de Red And Blue Stoel, m

http://www.misterdesign.nl
Klacht indienen
Kenmerken
Adverteerder
  • MisterDesign
  • Den Bosch

Actief sinds 13 jaar

Bekijk alle advertenties

Contact opnemen